De onbekende fotograaf

Op een regenachtige dag pak ik graag een boek over fotografie uit de boekenkast om daar wat in te bladeren. Deze keer had ik zin om eens in een oud jaarboek te kijken. In dit geval het Nederlandsch jaarboek voor fotokunst uit 1941.
Hesper_1_tb.jpg In dit boek staat goed en verantwoord werk van Nederlandsche amateurs en vaklieden, zoals de heer G.J.Speekhout dit in de inleiding vermeld.
Een aantal fotografen die er in staan zijn wel bekend bij de meeste mensen, zoals Martien Coppens en Bernard F. Eilers. Maar de meeste fotografen zijn voor mij volledig onbekend.
Eigenlijk ben ik best wel nieuwsgierig naar wat er nu nog van deze fotografen bekend is en wat ze in het verleden hebben gedaan.
Ik ben daarom met een naam uit het boek op het internet gaan zoeken. En dan blijkt toch dat je best nog wel wat kan vinden.
De naam die ik had uitgezocht was Bern. Hesper.
Veel foto's heb ik helaas niet gevonden, maar wel een artikel in het blad van de vakbeweging uit 1936, met als titel'Fotograferen een arbeiderskunst'. Een artikel over hoe de fotografie steeds meer zijn intrede doet in de 'arbeiderskringen'. Dit vanwege het steeds kleiner en goedkoper worden van de camera's en objectieven en het steeds gevoeliger worden van het opnamemateriaal.

Wat ik nog meer te weten kwam:

B.Hespers was amateurfotograaf en woonde in Rotterdam aan de Schieweg en was vertegenwoordiger bij het Nederlands importhuis 'de camera'

Hesper_2_tb.jpg

Op deze manier heb ik geprobeerd deze 'onbekende' fotograaf een gezicht gegeven en het klinkt misschien vreemd, maar je gaat dan toch anders naar zijn foto's kijken.
Voor mij was dit erg leuk om te doen.
Je kunt natuurlijk nog veel meer doen, door b.v. zijn oude fotoclub benaderen, maar eigenlijk gaat me dat op dit moment even te ver. Misschien leuk voor een boek over onbekende / vergeten amateurfotografen.